Podróże

Co natura dała Sri Lance?

Informacja prasowa
27 stycznia 2017

Co natura dała Sri Lance?

Sri Lanka to piękna i egzotyczna wyspa. Pełna różnorodnych smaków i zapachów. Bujna przyroda ze wspaniałymi wodospadami, zieloną dżunglą i wysokimi zboczami gór w całości pokrytymi najczystszymi plantacjami herbaty na świecie – to właśnie lankijski obraz. Wyspa zachęca do odwiedzenia piaszczystymi plażami, czystym morzem, licznymi zabytkami i smakiem najlepszej, cejlońskiej herbaty Akbar. Pozwólcie się zabrać w wyjątkową podróż po wyspie, której natura dała tak wiele…

Mieszkańcy Cejlonu mają wyjątkowe szczęście – ich wyspa dostarcza wielu smaków i niezwykłych kulinarnych, doświadczeń. Liczne przyprawy, owoce i herbaty to tylko namiastka wyjątkowych produktów, których możemy skosztować na wyspie. Znajdziemy tutaj wyroby dobrze nam znane, ale o innym, niezwyczajnym smaku. Świeże przyprawy smakują bowiem zupełnie inaczej niż te, które po wielodniowym transporcie trafiają do naszego kraju. Poza dobrze znanymi nam składnikami poznamy także te nowe, zaskakujące i niespotykane.

Przyprawy
Jedną z najbardziej popularnych i najważniejszych przypraw na wyspie jest cynamon. Kora cynamonowa z regionu Sri Lanki jest uznawana za najsłodszą i najdroższą. Obok tej przyprawy do najpopularniejszych na Sri Lance należą: pieprz czarny, gałka muszkatołowa, wanilia, kardamon i goździki. Nic więc dziwnego, że lankijska kuchnia słynie z intensywnych smaków. Dodatkowo lankijskie gospodynie nie używają wiele tłuszczu, za to przeciętne zużycie papryki jest bardzo wysokie. Z tego powodu Lankijczycy rzadko chorują na choroby układu pokarmowego. Pikantne potrawy działają antybakteryjnie i bakteriobójczo. Takie jedzenie jest w szczególności zalecane turystom. Nieprzyzwyczajeni do innych bakterii mogą szybko ulec zatruciu pokarmowemu, jedząc ostre potrawy można się przed tym uchronić.

Owoce
Na Sri Lance możemy spotkać owoce, które dostępne są także w Polsce, ale są mniej popularne. Takim przykładem jest rambutan, który swoim smakiem i wyglądem podobny jest do liczi. Jednak natura dała Cejlonowi również owoce, które nie tylko nie rosną w naszym kraju, ale również nie spotykamy ich nawet w sklepach z bardzo szeroką ofertą. Jednym z takich owoców jest sawo, który wyglądem przypomina ziemniaka, a smakiem jest zbliżony do gruszki z lekko słonawym posmakiem. Kolejnym, słynniejszym już owocem jest durian. Ze względu na jego intensywny zapach, przypominający woń rozkładającego się mięsa, jest wiele miejsc, do których zabronione jest wchodzenie z tym owocem.

Herbata
Ostatnim, ale najważniejszym dobrodziejstwem wyspy, jest herbata. Uprawiana na wysokogórskich plantacjach ma wyrazisty smak i bogaty aromat. Lankijskie plantacje uważane są za najczystsze na świecie. Dodatkowo herbata zbierana jest tutaj ręcznie. Dzięki temu listki nie są gniecione, a ich aromat udaje się w całości zamknąć w opakowaniu. Wybierając herbatę ze Sri Lanki powinniśmy na jej opakowaniu szukać znaku cejlońskiego lwa. Ten wyjątkowy certyfikat gwarantuje, że herbata została nie tylko wyhodowana i zebrana na Sri Lance, ale również tam zapakowana. Jest to niezwykle ważne, gdyż pozwala nam w pełni cieszyć się jej niezwykłym smakiem i aromatem. Jedną z niewielu w Polsce marek, która posiada znak cejlońskiego lwa jest Akbar. Firma oferuje mieszankę najlepszych, czarnych herbat. Charakteryzuje ją intensywnie czerwona barwa oraz głęboki aromat, który jest znakiem rozpoznawczym wysokogórskich gatunków.
Więcej informacji na temat marki Akbar znaleźć można na stronie www.akbar.pl

Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Similar Posts