Słodki złoty środek

Czy, aby zachować szczupłą sylwetkę musimy odmawiać sobie słodkich przyjemności? Niekoniecznie – możemy wybrać przekąskę, która jest połączeniem prawdziwej czekolady
i wafli z pełnoziarnistego ryżu.
Osiągnięcie równowagi pomiędzy dobrym smakiem, a w pełni pożywnym posiłkiem to niełatwe zadanie. Ciężko jest zastąpić niektóre produkty zdrowszymi odpowiednikami nie tylko dlatego, że są trudno dostępne, ale również z powodu przyzwyczajeń żywieniowych. Zazwyczaj sięgamy po to, co akurat znajduje się w sklepie za rogiem.
Jeszcze większym dylematem jest znalezienie zdrowego deseru. Dostępne słodycze są zwykle kaloryczne i nie zawierają żadnych korzystnych dla naszej diety składników. Choć wyśmienity smak tiramisu, cr?me’u br?lée, czy polskiego sernika zagłusza wszystkie wyrzuty sumienia, to jednak lepiej zachować zdrowy rozsądek w zajadaniu takich przysmaków. Jak nie rezygnować z ze słodkich przyjemności? Trzeba je koniecznie zamienić na zdrowszą wersję. Zwracajmy uwagę na słodkie przekąski, które zadowolą nie tylko podniebienie, ale jednocześnie będą wartościowe dla naszego organizmu. Batoniki zastępujmy np. bananami,
a kruche ciasteczka chrupkimi waflami.
Triumf czekolady
Na liście przebojów słodkości od dawna króluje czekolada, która oprócz wyjątkowego smaku ma również dobry wpływ na nasze zdrowie. Według badań amerykańskich naukowców opublikowanych na łamach „Archives of Internal Medicine” – osoby, które w umiarkowanej ilości jedzą gorzką czekoladę są mniej narażone na choroby serca. Dzięki dużej zawartości magnezu, dodaje ona energii i poprawia koncentrację. Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe oraz opóźnia zmiany miażdżycowe. A co jeśli, połączymy ją z wartościowym pełnoziarnistym, brązowym ryżem?
-Wafle ryżowe z czekoladą to deser, który jest źródłem błonnika, witamin z grupy B i magnezu. Takie zestawienie wartości odżywczych jest elementem zbilansowanej diety – mówi Małgorzata Zdrojewska specjalista dietetyk, współpracujący z firmą Good Food – W odróżnieniu od wielu innych popularnych słodkości, zawierają tylko naturalne składniki bez dodatku konserwantów.
Firma Good Food do produkcji wafli używa czekolady o najwyższej jakości. Dla amatorów jej słodszej odmiany przygotowano wersję z czekoladą mleczną. Miłośnicy bardziej tradycyjnego smaku mogą wybrać wafle w czekoladzie deserowej.
Good Food S.A. pochodzi z Poznania, zajmuje się produkcją żywności w segmencie przekąsek i pieczywa. Najpopularniejszą grupę produktową stanowią w nim wafle ryżowe. Firma uważana jest za jednego z prekursorów trendu zdrowego stylu odżywiania w Polsce i lidera jakościowego na rynku. Australijska technologia wypieku wafli ryżowych w powiązaniu z konsekwentną strategią pozwoliły Spółce bardzo szybko zaistnieć na rynku i odnieść sukces. GOOD FOOD jest obecnie największym w Polsce i jednym z największych na świecie producentów pieczywa ryżowego. Produkty Spółki sprzedawane są m.in. w Danii, Szwecji, Norwegii, Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Włoszech, Niemczech, Litwie oraz Australii.

Good Food S.A. otrzymała w tym roku Złoty Laur Konsumenta w kategorii wafli ryżowych oraz srebrny Laur Konsumenta w kategorii Odkrycie Roku dla wafelków Milutkie.

Good Food S.A., Skórzewo, ul. Skórzewska 21, 60-185 Poznań, www.goodfood.pl.

hastagi na stronie:

#askjeroen nl

Authors
Top